Wat als je ADHD hebt en je grenzen aan wilt geven?

JA

Was altijd mijn standaardantwoord op alles. Het kon niet gek genoeg zijn en ik ging wel mee of deed wel mee. Dat klinkt misschien heel leuk en avontuurlijk, maar zo voelde het niet. Vaak realiseerde ik me later pas dat ik helemaal geen ‘ja’ had willen zeggen. Ik antwoordde en ging daarna pas nadenken wat ik er echt van vond. Hierdoor ging ik vaak over mijn grenzen en deed ik dingen waar ik stress van kreeg, geen behoefte aan had of gewoon geen energie voor had. Ik had wel grenzen, maar ik deed er niks mee.

Het belang van grenzen aangeven

Grenzen aangeven is essentieel voor het waarborgen van je eigen welzijn, relaties en persoonlijke groei, het is de basis van jouw Jenga toren. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom grenzen belangrijk zijn:

Zelfbescherming: Grenzen helpen je om jezelf te beschermen tegen fysieke, emotionele en mentale uitputting. Ze stellen je in staat om nee te zeggen tegen dingen die niet goed voor je zijn of te veel van je vragen.

Gezonde relaties: Duidelijke grenzen bevorderen respect en begrip in relaties. Ze laten anderen weten wat je wel en niet accepteert, wat bijdraagt aan wederzijds vertrouwen en harmonie.

Zelfrespect en eigenwaarde: Door grenzen te stellen geef je jezelf de boodschap dat je jouw eigen behoeften en waarden serieus neemt. Dit versterkt je zelfrespect en eigenwaarde.

Verantwoordelijkheid en autonomie: Grenzen stellen maakt je verantwoordelijk voor je eigen leven en keuzes. Het helpt je om onafhankelijk te blijven en zelf de regie over je leven te houden.

Stressvermindering: Het duidelijk aangeven van je grenzen voorkomt dat je je overweldigd of gebruikt voelt. Dit vermindert stress en bevordert emotionele stabiliteit.

Kortom, het aangeven van grenzen is essentieel voor een gezonde balans in je persoonlijke en sociale leven.

ADHD-grenzen

Voor mensen met ADHD is het vaak een uitdaging om goed aan te geven wat die grenzen dan precies zijn. Het ene moment heb je behoefte aan prikkels terwijl het andere moment je geen prikkel kan verdragen. En wat nog vaker gebeurd is dat je ‘ja’ zegt omdat het op dat moment ook echt zo voelt, maar dat als puntje bij paaltje komt het ineens een ‘nee’ is geworden en wat doe je dan?

Ik loop daar regelmatig tegenaan. Dan maak ik een afspraak met een vriendin, op het moment dat ik die afspraak maak heb ik er super veel zin in, maar als het dan eenmaal zover is baal ik van de afspraak. Hierdoor vind ik het lastig om vooruit te plannen, want wat doe je als je geen zin meer hebt in de plannen die je hebt gemaakt? Hoe geef je dan je grenzen aan?

Planning, organisatie en verwachtingen…

Allereerst ben ik een meester geworden in het bijhouden van mijn agenda. Ik heb een digitale agenda, waar ik altijd alles in zet (tenzij ik te veel last heb van ADHD en ik een afspraak vergeet te noteren of verkeerd noteer, maar dat neem ik voor lief, it’s part of the deal met ADHD, niemand is perfect). Als ik een afspraak ga maken dan check ik eerst bij mezelf in, heb ik hier mentaal de ruimte voor, past het en ben ik gecommitteerd. Pas als dat goed voelt en mijn agenda niet rammetje vol zit kan ik iets inplannen. Ik heb zelfs geleerd om de verwachtingen bij de ander te managen door aan te geven dat we tegen die tijd even goed af moeten spreken hoe en wat, want ik heb dan een drukke periode. Hiermee geef ik mezelf de ruimte en weet de ander ook waaraan en waaraf.

Grenzen

Dan zijn er nog de grenzen waar ik moeite mee heb… Op tijd naar huis gaan, stoppen met drinken als je al genoeg op hebt, en hoe spreek ik andere aan op gedrag dat ik niet prettig vind.

Ook hier kun je beter in worden, juist door jezelf goed te leren kennen. Door te weten wanneer jouw Jenga toren wankelt en hoe je blokjes terug kan plaatsen. Leer je grenzen kennen, want vaak weten we niet waar ze liggen. We komen daar pas achter als we er overheen gaan. In samenwerking met een coach kun jij onderzoeken wat jouw grenzen zijn. Als je die in beeld hebt kun je werken aan de manier om jouw grenzen aan te geven.

Wat voor jou werkt kan voor mij anders zijn, zoals onze grenzen ook ergens anders liggen! Iedereen is uniek, dus leer je eigen Jenga toren kennen zodat jij jouw grenzen weet aan te geven!