ADD x PMS

Daar gaan we weer, het is de tijd van de maand. Waarom moeten vrouwen dit elke maand doormaken en mannen niet? De ellende die PMS heet en dan ook nog in combinatie met ADD.

Eerder deelde ik al welke invloed ADD heeft op PMS en jouw menstruatiecyclus. De daling van dopamine aanmaak in fase 4 (de fase voor de menstruatie) is de reden van de PMS. Je voelt je ellendig, want er komt nog minder dopamine vrij dan normaal. En dat voel je aan je Jenga toren. De steentjes vallen er sneller uit en de Jenga toren begint te wankelen.

PMS

PMS staat voor premenstrueel syndroom. Het is een groep fysieke, emotionele en gedragsmatige symptomen die veel vrouwen ervaren in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. De symptomen van PMS kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar veelvoorkomende klachten zijn:

Fysieke symptomen: opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, hoofdpijn, vermoeidheid en veranderingen in eetlust.

Emotionele symptomen: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en gevoelens van somberheid of depressie.

Gedragsmatige symptomen: moeite met concentreren, slaapproblemen en veranderingen in seksuele verlangens.

De klachten worden veroorzaakt door hormonale schommelingen van oestrogeen en progesteron. Deze schommelingen zorgen er ook voor dat er minder dopamine aangemaakt wordt en dit is precies wat het voor vrouwen met ADD nog intenser maakt.

Fase 4

Fase 4 is de fase waarin de schommelingen het extreemste zijn, de periode voor de menstruatie. Zelf merk ik het meest aan mijn gemoedstoestand. Ik voel me onzeker, ben chagrijnig en er zitten periodes bij waarbij ik me ook ziek voel. Eigenlijk wil ik het liefste onder een dekentje op de bank liggen, maar ik weet ook dat dit niet altijd de beste optie is voor mijn Jenga toren. Zwelgen in mijn eigen zieligheid heeft weinig zin, al kan ik daar soms wel van genieten!

Sinds de geboorte van Lewis heb ik een Mirena spiraaltje, deze geeft hormonen af waardoor ik jarenlang minder last heb gehad van mijn cyclus. Ik bloedde niet en fase 4 was amper aanwezig. Helaas had ik wel klachten rondom de eisprong, hevige steken in mijn buik aan de kant van de eierstok die een eitje vrij liet maakten dat ik soms uren in bed lag en niks kon. Door een bezoek aan de gyneacoloog leerde ik wat de oorzaak was en wist ik dat ik, ondanks dat ik niet bloedde, mijn cyclus in kaart moest brengen om de pijn voor te zijn met pijnstillers.

Dit was voor mij de start van het leren kennen van mijn cyclus.

Nu dit spiraaltje er weer een aantal jaar in zit merk ik dat de werking minder is geworden. Mijn eisprong voel ik niet meer, maar mijn menstruatie en daarmee ook de PMS is teruggekomen. Ineens bloed ik weer. De huisarts kon mij vertellen dat het spiraaltje nog wel zijn werk doet, maar dat de symptomen die horen bij de cyclus weer terug kunnen komen.

Is ADHD-medicatie de oplossing?

Het ellendige gevoel elke maand zorgt er ook voor dat ik weer begin na te denken over medicatie, een quick fix, maar ik weet dat er nog andere manieren zijn om beter om te gaan met de vermindering van dompamine tijdens de PMS. Zelfliefde is dan een betere oplossing voor ik overga op het nemen van ADHD medicatie.

Dus in plaats van in je eigen ellende te zwelgen (wat af en toe best mag, maar niet de oplossing is) ga aan de slag met zelfliefde. Leer jouw cyclus en jouw Jenga toren kennen en weet wat jij moet doen tijdens fase 4 om je iets beter te voelen!

Wat voor mij werkt:

  • Soep eten, mijn comfort food en ook nog gezond.
  • Buiten wandelen, frisse lucht doet wonderen.
  • Lezen met een dekentje en een kop thee.

Nu jij! Wat werkt voor jou?